☞ Från Mörker till Healing, del I

☞ Från Mörker till Healing, del I

Jag vaknar och har frossa så att jag knappt kan röra mig för hur jag huttrar. Skakning i hela kroppen. Jag kallsvettas. Det gör ont i bröstet och trycker över det, och jag har domningar ner i vänster arm hela vägen till lill- och ringfingren. Och i hela kroppen kändes en sorts arytmisk puls. En gastkramande rädsla är den första som omfamnar mig när jag fått tänt min sänglampa. Det var så jag vaknade natten mellan den siste september och förste oktober 2014. En natt som påverkat mitt liv på ett mer direkt sätt än förmodligen någon annan.

Dagen hade varit mestadels normal. Jag jobbade då som biblioteksassistent med att bygga upp ett nytt småtrycksarkiv tillsammans med flera andra. Vi bar tungt och gick eller stod konstant hela dagarna. Den här dagen hade det känts ovanligt tungt och jag minns att jag av och till försökte hänga mig i hyllorna för att försöka sträcka ryggen. Det var framförallt den övre delen av ryggen som kändes helt kompakt och stel, nästan som sammansvetsad, och det kändes som att jag fick kämpa lite för att få luft så fort jag tog i. Efter jobbet hade jag varit på min sånglektion och fått en del kritik för att jag inte andades ordentligt och att mitt stöd var näst intill obefintligt. Jag skyllde på att jag var trött och hade dålig koncentration.

När jag nu låg där under täcket och huttrade så tänderna skallrade och helt oförmögen att göra något började jag sakta förstå att något måste vara fel. Tanken på hjärtinfarkt infann sig tämligen fort och allt kändes minst sagt mörkt.

Med ren viljestyrka lyckades jag sträcka mig utanför täcket tillräckligt länge för att få tag i min telefon, och med hjälp av min mamma fick jag till slut tillkallat en ambulans. Förvisso bor jag på landet, men den närmaste ambulanscentralen tar inte mer än 25 minuter att köra till under normala omständigheter. Att de tog dem 45 minuter på otrafikerade vägar den här natten…1“Vad fan får vi för pengarna?”

In alles låg jag i ungefär en timme och väntade i praktiken på att livet skulle ebba ut. Jag var 32 år gammal och så vitt jag visste på god väg att bli en del av hjärtinfarkts-statistiken. Trots att jag några år tidigare på allvar tagit tag i min övervikt och vid det här laget egentligen inte var anmärkningsvärt stor.2För all del kan även smala få hjärtinfarkt, men i min värld där jag kämpat med min vikt hela livet tänkte jag inte så. När ambulansen väl mäktade komma gjordes det snabbt ett antal tester och det visade sig… att det inte var något som helst fel på mitt hjärta. Tvärtom verkade det väldigt friskt!

Jag kördes till det närmsta lasarettet3Ett ord jag föredrar framför sjukhus, det pekar på tillfrisknande snarare än sjukdom. och undernatten och nästa morgon gjordes flera tester. Inget fel på hjärtat, inget fel på lungorna. Men en ung isländsk läkare misstänkte att jag kunde ha problem med diskbråck! Efter ett par månaders väntan fick jag göra en magnetröntgen och det visade sig att jag inte bara hade ett, utan flera diskbråck i bröstryggen.4Jag hade dessutom flera uttorkade diskar, och numera misstänker jag att jag kan ha diskbråck längre ner också. Dessutom visade det sig att musklerna i området och fram i interkostalmusklerna mer eller mindre hade låst sig under en längre tid.

Vi det här laget hade processen med att få hjälp på jobbet också kopplats in. HR, fackförbund, chef, företagshälsan. Snabbt visade det sig att facket inte brydde sig ett vitten, och arbetsgivaren var inte heller direkt intresserad. Men för all del, stor arbetsplats. Men vad jag fick berättat för mig var att facket och arbetsgivaren hade kommit överens om att diskbråck inte är att betrakta som en arbetsskada då orsaken medicinskt anses okänd. Därför får man ingen ersättning eller arbetsskadeklassificering förrän det händer en andra gång. Att man får flera diskbråck simultant räknas naturligtvis inte. I klarspråk ansåg “världens bästa sociala nät” och “världens bästa anställningsskydd” och “världens bästa sjukvård” att jag fick klara mig själv. Ät smärtstillande, var rådet. Att till exempel Alvedon är leverskadande nämndes aldrig.

Ljuspunkter, likt stjärnor en grumlig natt, fanns. Jag fick en ganska generös sjukskrivning och HR gav sken av att bistå mig så väl de kunde. Några år senare träffade jag dock samma person och berättade att jag inte kunnat jobba sen dess, varpå hon mer eller mindre rakt ut sa att jag förmodligen borde stämt dem. Att det kunde varit ett alternativ lyftes aldrig av någon när detta hände. Varken av HR, fack eller någon annan. Score one for the system!

Företagshälsan däremot var väl den mest behjälpliga delen. Det var sjuksköterskan där som såg till att sjukskrivningen blev omfattande, att mina arbetsuppgifter ändrades när jag kom tillbaka, och att jag fick remiss till en sjukgymnast. Hon rekommenderade dessutom starkt, inte minst i ljuset av att jag trodde jag trodde jag stod för dödens dörr och förmodligen för hon insåg att jag stod helt utan hjälp annars, att jag gick till en psykolog. Denna fick jag dock skaffa via min egen vårdcentral.5Tack och lov har jag fyllt i depressionsutvärderingar förut, och förstod att ta i så jag fick hjälpen. Tyvärr, om man har ett bror duktig och ‘inte ska väl jag’ drag som jag är det lätt att man svarar för milt och inte får hjälp.

Sjukgymnastiken var i sig inte jättemycket att hänga i julgranen, med ett skinande undantag. Vid ett av de första tillfällena jag var där fick jag ligga på en brits6Efter att ha gått upp för två trappor till andra våningen på cirka 10 minuter, gå i trappor var oerhört påfrestande i början., och sjukgymnasten utförde någon sorts massage på mina axlar, nacke och övre delen av ryggen. Jag fick sen vända mig på rygg, och hon drog i mitt huvud och nacke. Det small till som ett pistolskott för mig, och jag fylldes av en euforisk känsla. Sjukgymnasten hörde inte smällen själv, men märkte att min kropp slappnade av rejält. Det var musklerna i ryggen som till slut släppta själva ‘krampandet’. Maken till förlösande känsla har jag nog inte upplevt, och det var oerhört skönt. Även om jag var yr i flera dagar efteråt.[/mfn]Samma känsla men inte fullt så dramatisk skulle återkomma när jag senare gick till en kiropraktor.[/mfn]

I övrigt hade sjukgymnastiken väldigt liten effekt på min vardagssmärta. På det hela taget hade jag svårt att ens åka stadsbuss för varje gång bussen rörde sig upp och ner, vilket de tenderar att göra en hel del, sökte det mig. Att bära ryggsäck var så gott som omöjligt, och jag fick börja köpa lunch snarare än att ta den med mig. Jag kunde helt enkelt inte bära den till jobbet! Köra bil gick för det mesta bra, men främst för att sätet var av bra kvalitet och jag kände till vägen bra nog för att undvika de värsta ojämnheterna.

Efter att ha lyckats övertyga en inhyrd läkare jag aldrig träffat förr på ‘min’ vårdcentral, fick jag en psykolog och kring 20 terapisessioner. Men hon kunde inte ta mig förrän efter årsskiftet. På gott och ont skulle jag då inte längre vara anställd hos min arbetsgivare då jag vid detta laget blivit överflyttad till kontraktsanställning. Jag har jobbat för den här statliga arbetsgivaren i ett flertal anställningsformer, och de har en markant utvecklad förmåga att flytta runt en så att man inte blir fast anställd.7‘Favoriten’ är nog när det blev fel med nyanställning av en platschef och jag mer eller mindre skolade in den nye chefen på många områden, varpå hans första uppdrag var att sparka mig. Märkligt hur sånt kan hända… Statens kaka är tydligen liten men besk.

När jag väl började hos psykologen var jag lite skeptisk efter de första sessionerna, då hon mest satt tyst och antecknade. Jag pratade nästan för att det var obekvämt att inte göra det. Men jag bestämde mig för att ändå ge mig hän åt processen. Jag började känna mig fysiskt lättad när jag gick därifrån! Och vad det led började hon komma med förslag, insikter och tolkningar också. Inklusive en drömtydning! På det hela taget var det mycket bra, och förmodligen något jag borde haft tillgång till redan som tonåring, efter mina föräldrars uppslitande skilsmässa, eller åtminstone efter min egen minst lika uppslitande dito. Men jag hade också turen att få en mycket duktig psykolog.

Detta var del ett av min resa in i alternativmedicin och hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *